Odaberite svoj jezik

Pique-nique / Fête de la musique: Spoj kulture i glazbe u parku Ribnjaku

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana glazbe, Francusko-hrvatska trgovinska i industrijska komora, zajedno s Francuskom alijansom Zagreb i Centrom mladih Ribnjak, organizirali su događaj pod nazivom "Pique-nique/Fête de la musique." Ovaj događaj održan je u predivnom parku Ribnjak, spajajući francusku i hrvatsku kulturu kroz glazbu, sportske aktivnosti i kreativne radionice.


Svjetski dan glazbe, koji je zaživio u Francuskoj 1982. godine, bio je inspiracija za ovu manifestaciju, ali i prilika za zajedničko obilježavanje završetka školske godine i početka ljeta na način ispunjen kreativnošću i boravkom na otvorenom.


Glazba je, naravno, bila u središtu pažnje, s nastupima amaterskih glazbenika, školskih bendova i ansambla simfonijskog orkestra djece i mladih El sistema pod dirigentskim vodstvom Ricarda Luquea. Multi instrumentalistica Lana Škrgatić u pratnji svojih kolega zagrijala je atmosferu izvodeći francuske evergreene, a večer je kulminirala izvedbom regionalnog frankofonog benda Jall aux yeux, koji je izveo svoje originalne glazbene kompozicije.


Osim glazbenog doživljaja, ovo događanje donijelo je i mnoge druge aktivnosti koje su privukle sudionike različite dobi. Park Ribnjak bio je domaćin različitim radionicama, pa su tako posjetitelji mogli istražiti Prirodoslovni muzej kroz interaktivne igre i kreativne sadržaje u "Muzeju na travi." Također su bile dostupne radionice na francuskom jeziku, plesna radionica te slikarska radionica, pružajući raznovrsne mogućnosti za učenje i zabavu.


Za one koji vole sport, pripremili smo i osigurali rekvizite za različite aktivnosti. Posjetitelji su tako imali mogućnost sudjelovati u igrama s balonom i padobranom, igrati badminton, iskušati se u streličarstvu, nogometu i odbojci.


Ovaj događaj nosio je i humanitarnu dimenziju. Tijekom Pique-nique/Fête de la musique prikupljane su donacije namijenjene za nabavku interaktivne opreme koja će nadopuniti učionicu Francuske alijanse u Zagrebu. Ova inicijativa ima za cilj unaprijediti iskustvo nastavnika i polaznika, olakšavajući im izvođenje, sudjelovanje i praćenje nastavnog programa.


Željeli bismo izraziti posebnu zahvalnost svim posjetiteljima, te našim članovima i prijateljima čija sudjelovanje je bilo ključno za uspješno ostvarenje ovog projekta, a to su Bina-Istra, Decathlon, Air France, Dukat, L'Oréal Adria, Profil Klett, Coface, Publicis Groupe.